tisdag 28 september 2010

Lärandet

Jag har främst läst boken med Leif Strandberg ”Bland plugghästar och fusklappar” men också några kapitel i Roger Säljös bok. Lärandet behöver olika verktyg och redskap för att kunna tillgodogöras, där det viktigaste redskapet är själva kroppen. Det viktigast/grundläggande lärandet får vi genom att ha kontakt med varandra, se Andra göra och höra hur andra har gjort.
Verktygen och redskapen varierat beroende på kultur och historiskt tid. Verktyg för att leva ett jordbrukssamhälle eller datakunskap för att kunna hänga med i ett allt mer digitaliserad värld.

Lärandet är likartat nu som historiskt. Vi måste lära oss vissa koder, ha vissa nycklar för att kunna komma vidare, nå en annan nivå, oavsett om det gäller att lära sig att läsa eller datorkunskap.

2 kommentarer:

  1. Intressant det du säger om koder och nycklar!Vill vi som pedagoger få våra elever att se bortom det invanda, så måste vi på något sätt kanske "koppla" det vi vill visa till det invanda...så att de lättare kan skapa sig de inre bilder-den "väv av meningar" som Koppfeldt pratade om.

    SvaraRadera
  2. Jag tänker på att vi måste lära oss koder för att kunna bygga vår blogg och elever som ex skall lära sig att läsa måste förstå att krumelurerna är bokstäver och låter på ett speciellt sätt.

    SvaraRadera